Resultaten en conclusies enquête woonvisie Empe

Naar aanleiding van de presentatie van de concept-woonvisie voor Empe door de gemeente Brummen op 12 maart 2025, is er onder inwoners onrust ontstaan. Bewonersplatform ‘Laat Empe Empe’, opgericht door betrokken inwoners, heeft daarom een enquête gehouden onder alle inwoners van de dorpskern en direct omwonenden van het aangewezen plangebied. Het doel was om de meningen te peilen over de voorgestelde plannen en te zorgen voor volwaardige participatie. De woonvisie zoals gepresenteerd stuitte op zorgen over schaal, locatie, en impact op het dorpse karakter en verkeersveiligheid. Deze enquête, ingevuld door 81 respondenten, geeft een representatief beeld van de wensen en zorgen die leven in Empe.

Belangrijkste uitkomsten van de enquête

De enquête legt een breed gedragen onvrede bloot. Dit zijn de meest opvallende resultaten:

Weinig steun

Slechts 13,6% staat positief tegenover de huidige woonvisie. 42% is negatief en 38,3% gemengd/neutraal, wat betekent dat ruim 86% geen positieve mening heeft over de plannen.

Schaal te groot

Het meest genoemde bezwaar (79%) is de te grote schaal van de uitbreiding. De voorgestelde 100+ woningen staan haaks op de wens van inwoners, waar de mediane voorkeur ligt op 20 woningen. Bijna de helft (49%) wil maximaal 20 woningen. Slechts 5% vindt meer dan 50 woningen passend.

Voorkeur inbreiding

Er is een duidelijke voorkeur voor bouwen binnen de bestaande kern (inbreiding). 70% steunt inbreiding (alleen of in combinatie met uitbreiding), terwijl slechts 40% uitbreiding (bouwen in het buitengebied) steunt.

Locatie ter discussie

Bijna driekwart (72,9%) is negatief over de aangewezen locatie of wil dat alternatieve locaties (beter) onderzocht worden. Slechts 18,5% vindt de locatie zonder meer passend.

Past niet bij identiteit

63% vindt dat de woonvisie niet of nauwelijks past bij de identiteit van Empe. De grootste groep (42%) vindt het zelfs ‘helemaal niet passend’.

Verkeerszorgen

70% maakt zich zorgen over toenemende verkeersdrukte en onveilige wegen.

Gebrek aan inspraak

Bijna 90% voelt zich niet betrokken bij de totstandkoming van de visie, terwijl de meesten dit wel wilden. 59% noemt gebrek aan inspraak als belangrijk bezwaar

Eerst onderzoek

Een grote meerderheid (83%) vindt dat eerst de lokale woonbehoeften onderzocht moeten worden.

Focus op lokaal

Er is een sterke voorkeur voor woningen voor jongeren (72%) en gezinnen (63%), bij voorkeur met binding met Empe.

Positieve ontvangst enquête

Het initiatief van Bewonersplatform ‘Laat Empe Empe’ om via een enquête de meningen te peilen, is zeer positief ontvangen. Bijna 88% van de respondenten was blij met de enquête. Dit bevestigt de behoefte aan consultatie en betrokkenheid. Ruim 80% wil op enige wijze betrokken blijven bij de toekomst van Empe.

De schaal is te groots en buitenproportioneel

Het meest prominente bezwaar tegen de concept-woonvisie is de enorme schaal. De voorgestelde bouw van meer dan 100 woningen zou een verdubbeling betekenen van de huidige dorpskern (96 woningen). Dit staat in schril contrast met de wensen van de inwoners. Uit de enquête blijkt dat de mediane voorkeur ligt op slechts 20 nieuwbouwwoningen. Bijna de helft (49%) van de respondenten die een aantal noemden, wenst maximaal 20 woningen. Slechts een kleine 5% vindt meer dan 50 woningen passend voor Empe. Deze grootschaligheid wordt gezien als buitenproportioneel voor een klein dorp als Empe.

Bron: Woonvisie

De plannen passen niet bij de identiteit van Empe

Een grote meerderheid van de inwoners vindt dat de huidige plannen niet aansluiten bij het dorpse, groene en landelijke karakter van Empe. Maar liefst 63% oordeelt dat de woonvisie niet of nauwelijks past bij de identiteit van het dorp. De grootste groep (42%) vindt de visie zelfs ‘helemaal niet passend’. De zorgen over de verstoring van het unieke dorpskarakter (genoemd door 62% ) en het verlies van groen en landschap zijn significant.

Duidelijke voorkeur voor inbreiding, beperkte steun voor uitbreiding

Hoewel de meeste inwoners niet tegen woningbouw op zich zijn (slechts 7,4% wil helemaal geen bouw ), is er een sterke voorkeur voor hoe en waar er gebouwd wordt. Inbreiding – bouwen binnen de bestaande kern – geniet brede steun: 70,4% staat hier positief tegenover (als enige optie of in combinatie met uitbreiding). Uitbreiding – bouwen in het buitengebied op de voorgestelde wijze – kan op veel minder steun rekenen: slechts 39,5% steunt dit. Deze voorkeur voor inbreiding sluit aan bij gemeentelijk beleid.

Grote twijfels en weerstand tegen de aangewezen locatie

De specifiek in de concept-woonvisie aangewezen locatie stuit op veel weerstand. Een overgrote meerderheid (72,9%) is negatief over deze locatie of wil dat er eerst (beter) onderzoek wordt gedaan naar alternatieve locaties. De grootste groep respondenten (42%) wil specifiek meer onderzoek naar alternatieven. Slechts 18,5% vindt de locatie zonder meer passend. Zelfs onder voorstanders van de locatie leven vaak zorgen over de schaal, de ontsluiting en het gebrek aan participatie.

Infrastructuur en verkeer

Naast de schaal zijn verkeerszorgen een belangrijk punt. 70,4% van de respondenten uit zorgen over de verwachte toename van verkeersdrukte en onveilige wegen als gevolg van de plannen. Ook bij genuanceerde opmerkingen over de locatie komt de zorg over de ontsluiting, met name de toegang tot de Rijksweg bij het spoor, vaak naar voren.

Bron: Woonvisie
Voorbeeld van participatie zoals bureau Los (die de woonvisie heeft gemaakt) bij andere dorpen dit gedaan heeft. www.losstadomland.nl

Gebrek aan participatie en betrokkenheid

Een pijnlijk punt is het gebrek aan betrokkenheid van inwoners bij de totstandkoming van de woonvisie. Een overweldigende meerderheid van 88,9% voelt zich niet betrokken. Van degenen die zich niet betrokken voelen, had 78% dit wel gewild. Het feit dat inwoners pas laat geïnformeerd zijn, terwijl er al langer gesprekken liepen met een belanghebbende stichting, heeft het vertrouwen geschaad. Dit gebrek aan inspraak wordt door 59% als belangrijk bezwaar genoemd. De roep om échte, vroegtijdige participatie is luid en duidelijk.